Ada sesapa minat masakan korea tak? ni chik nk kongsi resepi kimchi... Senang jer nk wt. chik mna kongsi resepi yg susah2 kn2.. hehehe, perasan... Jom masak...
kimchi
Bahan-bahan ( 5-6 org mkn )
- 1 biji kubis china (kalau xsuka kobis, wt pakai peria pun sedap gak tp pahit sikit la n nk kena perap dia pun lama gak supaya kurang pahit dia tu)
- 1 ikat daun bawang(dipotong kasar)
- 10gm halia dipotong memanjang
- serbuk cili
- cencaluk
- 1/4 cawan kicap cair
- 2 sudu halia dikisar
- garam
- gula
- 1/2 cawan tepung beras +2 cawan air(masak smpai pekat)
Cara-cara pembuatan
- basuh kubis hingga bersih n dibelah 2,kemudian toskan
- garam kan sayur kobis td secukupnya
- perap n jeruk kan kobis tu selama 3-4 jam, tak payah masuk dlm peti ais pun, letak kt luar supaya cpt sikit prosesnye
- seterusnya keluar kn kobis tu..n basuh dan toskan seketika
- campur serbuk cili and cencaluk tu, then campurkan sedikit air supaya menjadi pes. terpulang kt u ols la kalo nk pedas, letak la serbuk cili tu bebanyak
- masukkan halia kisar td dlm pes tersebut campurkan kicap cair and gula
- campurkan tepung beras yg telah dipekatkan atas api td kedalam pes kimchi
- setelas pes itu digaulkn rata masuk kn dalam peti sejuk..dlm 30 mint n then lumurkan pada kobis tersebut
- masukkan dalam peti sejuk dlm 2 hari dh siap. kalo pakai peria, kena perap dlm 5 hari...
Ok, da siap.... Makanan ni kalo lg lama di perap, lg sedap.. Selamat menjamu selera ye kengkawan...
No comments:
Post a Comment