Monday 17 December 2012

Pavlova

Hai hai hai.... Selamat pg u ols.... Da sarapan ke belum ni?
Jgn lupa sarapan, sarapan tu penting tau...

Skarg ni chik nk masuk kn resepi pavlova yg my sis suka sgt mkn.. Dia kata senang, xpyh guna tepung gandum. guna telur jer.. So, ni kiranye resepi dia ler.. tp chik pernah mkn kek ni.. sedap lak tu... K, jom kte tgk resepi dia di bwh.

Kek Pavlova


Bahan-bahannye:


  • 4 biji putih telur
  • 1 cawan gula kastor
  • 1/2 sudu teh esen vanila
  • 1 sudu teh cuka masakan
  • 1/2 sudu besar tepung gandum
topping / hiasan

  • 1 cawan whipping cream
  • 1 1/2 sudu besar gula icing
  • 1/2 sudu teh esen vanila
Cara-cara pembuatan:

  1. pukul putih telur dgn kelajuan perlahan (dlm mixer) kalo pukul ngan tgn, ada la dlm 2 jam.. ktorg penah try pukul pkai tgn. Korg brani? hihihi.. nk tercabut tgn wt bnda ni...
  2. masukkan gula sudu demi sudu. jgn di msuk kn semua...
  3. pukul hingga jd putih berkilat
  4. pukul hingga sebati (masukkan esen vanila)
  5. masukkan tepung jagung dan cuka.
  6. pukul lg sehingga pekat. kalo rasa2 nk tau da jadi ke belum, korg terbalikkn bekas tu, kalo xjatuh, kira da ok la.. da mantap!!!
  7. buatkn garisan atas kertas minyak. kiranye gunting ikut acuan u ols tu ler..
  8. masukkn kertas minyak dlm acuan. tuang adunan kek tu.. pastikan bahagian tepi lebih tinggi dari yg tengah ok
Masa membakar:

  • suhu 150 'c
  • selepas 15 minit, turunkan suhu sehinnga 140'c
  • masak kek hingga jadi coklat muda.
  • jangan keluarkan kek dari oven
  • tunggu hingga sejuk
Cara menghias:
  • pukul whipping cream dalam bekas hingga kental
  • masukkan gula dan esen vanila
  • masukkan whipping cream dalam plastik. simpan dalam peti sejuk skejap.
  • bila nk mkn, baru hias ngan buah-buahan..
Selamat mencuba ye kengkawan...

No comments:

Post a Comment