1) Roti Prun dan Lobak Merah
Bahan-bahan:
- 180 gm buah prun
- 1/2 cawan gula perang halus
- sedikit teh soda bikarbonat
- 1 batang lobah merah (disagat)
- 1 1/2 cawan tepung naik sendiri
- sedikit serbuk kulit kayu manis
- 1 cawan air
Cara pembuatan:
- campurkan purn, gula, soda bikarbonat dan 1 cawan air di dalam periuk. biarkan hingga mendidih. angkat dan biarkan sejuk.
- panaskan ketuhar pada suhu 180'c. sapukan sedikit minyak pada loyang
- tambahkan lobak merah pada campuran prun tadi. ayak tepung dan serbuk kulit kayu manis tadi ke dalam campuran prun
- kacau rata dan tuang ke dalam acuan roti
- bakar salama 40 minit atau hingga masak. biarkan sejuk sebelum dipotong.
2) Roti Bawang Putih
Bahan-bahan:
- 1 batang roti perancis - ala, roti yg keras baling dinding tu...
- 180 gm mentega
- 5 ulas bawang putih (ditumbuk)
- 1/2 cawan parutan keju
- sedikit lada hitam
Cara Pembuatan:
- Potong roti jadikan kepingan kecil
- campurkan kesemua bahan kecuali keju
- sapukan campuran pada setiap kepingan roti. tabur ngan keju
- bakar dalam ketuhar dengan suhu 180'c selama 10 minint ataupun sehingga keju mencari
- sedia dihidangkan
Selamat mencuba......
No comments:
Post a Comment